Huishoudelijk Reglement en Boete-overzicht

H
Laatste wijziging :  10 juni 2020.

LET OP :  ONDERSTAAND IS BEDOELD OM HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT  WAT GEMAKKELIJKER  TOEGANKELIJK TE MAKEN.  Hier kunnen dus geen rechten aan worden ontleend.
HET ORIGINELE HUISHOUDELIJK REGLEMENT HEEFT U TOEGESTUURD GEKREGEN TOEN U EIGENAAR WERD. WIJZIGINGEN ZIJN TE VINDEN IN DE NOTULEN VAN DE  ALV.

Artikel 1. Algemeen

U bent mede–eigenaar en/of gebruiker van het flatgebouw en als mede-eigenaar lid van de Vereniging van Eigenaren.

Dit brengt met zich mee, dat u niet alleen verantwoordelijk bent voor uw eigen appartement, maar dat u mede verantwoordelijk bent voor het in goede en representatieve staat houden van het gehele complex. De gebruikers van het flat gebouw moeten zich er van bewust zijn dat het dicht opeen wonen gemakkelijk aanleiding kan geven tot overlast. Iedere aanleiding hiertoe dient te worden vermeden.

Artikel 2. Bestemming flats

Een flat is bestemd om te worden gebruikt als woning; voor het geheel of gedeeltelijk wijzigen van deze bestemming is de toestemming van de vergadering vereist.

Artikel 3. Gemeenschappelijke gedeelten

a)     De eigenaren en/of gebruikers hebben het genot van de gemeenschappelijke gedeelten. Zij mogen geen inbreuk maken op het recht van medegenot. De eigenaren en/of gebruikers zijn verplicht zich te onthouden van luidruchtigheid, het onnodig verblijf in de gemeenschappelijke gedeelten en het daarin plaatsen van fietsen, bromfietsen, kinderwagens of andere voorwerpen.De eigenaren en/of gebruikers zijn gehouden de gemeenschappelijk voor- en/of achterdeuren na iedere noodzakelijke opening te sluiten.

Het is verboden de centrale toegangsdeur te openen vanuit een appartement voordat is komen vast te staan wie er voor de deur staat.

Deze regels dienen ook in acht genomen te worden door bezoekers van eigenaren en/of gebruikers. Deze laatsten zijn dan ook verantwoordelijk bij overtreding.

b)     De eigenaren en/of gebruikers zijn verplicht de liften met de nodige zorg te gebruiken en te doen gebruiken, de liftdeuren niet langer te doen openstaan dan nodig is, en zich met name te onthouden van overschrijding van het, in elk van de liften aangegeven maximum hefvermogen.

c)      Het is ten strengste verboden om de noodschakelaar van de liften af te zetten.

d)     Het is toegestaan huisdieren te houden die binnen het appartement kunnen worden gehuisvest, met dien verstande, dat bedoelde dieren aan andere bewoners geen hinder of overlast berokkenen, het flatgebouw waaronder begrepen de liften, het parkeerterreinen en de tuin niet beschadigen of verontreinigen. Mocht onverhoopt toch verontreiniging plaatsvinden, dan is de betrokken eigenaar van het huisdier verplicht de sporen hiervan onmiddellijk op te ruimen. Het is niet toegestaan huisdieren in de gemeenschappelijke gedeelten van het flatgebouw en op het parkeerterrein en in de tuin los te laten lopen of uit te laten. Honden in en om het flatgebouw dienen aan de lijn te worden gehouden.

e)     De eigenaren en/of gebruikers zijn verplicht de aan de galerij grenzende gevel van hun woning en het daarvoor gelegen gedeelte van de galerij, in ordelijke en zindelijke staat te houden.

f)       Het is verboden huisvuil te zetten in de hallen, in de trappenhuizen, in de entree en op het buitenbordes.

g)     Het is verboden het parkeerterrein anders te gebruiken dan als parkeerterrein voor auto’s van de bewoners van het flatgebouw en hun bezoekers.

h)     Het is verboden op het parkeerterrein auto’s, caravans of aanhangers te plaatsen waarvan aangenomen kan worden, dat deze – gelet op de staat van onderhoud- niet meer kunnen deelnemen aan het verkeer. Bij geschillen tussen de Vereniging enerzijds en de eigenaren en/of gebruikers van zulke voertuigen anderzijds aanvaarden beide partijen het advies van een door de ANWB uit te brengen expertiserapport. De kosten hiervan komen voor rekening van de partij die in het ongelijk wordt gesteld. De eigenaar/eigenaresse van een auto waarvan is vastgesteld dat deze niet meer aan het verkeer kan deelnemen, is verplicht ervoor zorg te dragen dat de auto binnen zeven werkdagen nadien van het terrein verwijderd wordt.

i)        Het is verboden caravans en/of aanhangers gedurende de periode 1 oktober tot en met 30 maart op het parkeerterrein te stallen anders dan voor het laden en lossen en/of reisklaar maken.

j)        Het is verboden een mobiele kraan of ander zwaar verkeer toe te laten op de parkeerplaats, anders dan na mondelinge of schriftelijke toestemming van het bestuur.

Artikel 4.  Bescherming woongenot

a)     Het is verboden muziek of andere geluiden te maken, waaronder mede wordt verstaan het doen spelen van een radio, een televisietoestel en dergelijke, op zodanige wijze, dat dit hinderlijk is voor omwonenden.

b)     Op de volgende tijden is het verboden werkzaamheden aan de bouwconstructie te verrichten, die hoorbaar zijn voor de andere eigenaren en/of gebruikers (zoals boren, kloppen, timmeren en dergelijke):

  • op maandag tot en met vrijdag tussen 20:00 uur en 08:00 uur,
  • in het weekend van zaterdag 17:00 uur tot maandag 08:00 uur
  • alle erkende feest- en gedenkdagen.

c)      Het is verboden de inhoud van de brievenbus in de hal te deponeren. De eigenaar en/of gebruiker, die voor langere tijd afwezig is, is verplicht ervoor zorg te dragen dat zijn/haar brievenbus regelmatig wordt leeggehaald.

d)     Het is verboden een afzuigkap of mechanische ventilator aan te sluiten op de gemeenschappelijk shuntkanalen.

e)     Het is verboden vogels te voederen.

f)      Het is verboden vuil, etensresten, flessen en dergelijke naar beneden te werpen.

g)     Het is verboden andere dan geïsoleerde vloeren aan te (laten) leggen, bijvoorbeeld bij toepassing van parket, plavuizen, kurkvloeren, een bubbelbad en dergelijke.

Artikel 5. Aangezicht van het gebouw

a)     Het aanbrengen van schotelantennes, naamborden, reclameaanduidingen, uithangborden, vlaggen en andere uitstekende voorwerpen, mag slechts geschieden met toestemming van het bestuur. Het is verboden wasgoed en andere zaken op te hangen op de galerijen en aan de buitenzijde van de balkons.

b)     Het is onverlet, wat daarover reeds in artikel 3 lid d van dit Huishoudelijk Reglement is vermeld, verboden op de balkons hokken, kooien en dergelijke op zichtbare wijze vanaf de openbare weg aan te brengen, met dien verstande dat hetgeen wel is toegestaan, geen overlast aan de medebewoners berokkent.

Artikel 6. Verwarming

a)     Het stookseizoen van de blokverwarming loopt van 1 oktober tot en met 31 mei.

b)     Buiten deze periode zal de verwarming worden afgezet ten behoeve van algemeen onderhoud en werkzaamheden aan de ketels.

c)      Als een bewoner werkzaamheden wil (laten) verrichten aan de leidingen, of andere in zijn appartement gelegen onderdelen van de verwarming, zal dit altijd moeten gebeuren in overleg met het bestuur en het bedrijf dat de verwarmingsinstallatie onderhoudt en beheert. Dit geldt zowel in, als buiten het stookseizoen.

d)     Als door een lage buitentemperatuur het nodig is om de verwarming aan te zetten buiten het stookseizoen, kan een ieder dit telefonisch kenbaar maken aan de bestuurder. De verwarming zal dan, indien mogelijk, nog dezelfde dag in werking worden gesteld.

e)     Als door een hoge buitentemperatuur het nodig is om de verwarming uit te zetten in het stookseizoen, kan een ieder dit telefonisch kenbaar maken aan de bestuurder. De verwarming zal dan, indien mogelijk, nog dezelfde dag buiten werking worden gesteld.

f)       De bovenstaande punten d en e zullen pas dan plaats kunnen vinden als er minstens drie meldingen bij de bestuurder zijn ontvangen.

Artikel 7. Verhuur van flats

a)     Indien een eigenaar zijn flat wil verhuren, dan is daarvoor de voorafgaande meldingsplicht aan het bestuur nodig. De nieuwe huurder mag de flat pas in gebruik nemen na ondertekening van een in duplo opgemaakte, gedagtekende verklaring, dat hij het Reglement en het Huishoudelijk Reglement, voor zover de bepalingen op hem betrekking hebben, zal naleven. Conform artikel 9 van de Splitsingsakte is bepaald dat de appartements-rechten zijn bestemd voor particulier woongebruik door de tot gebruik gerechtigden met hun gezin. Kamerverhuur aan arbeidsmigranten en/of studenten die geen gezin vormen is derhalve verboden.

Artikel 8. Beheer van het flatgebouw

Onderhoudsklachten en wensen ten aanzien van de gezamenlijke technische voorzieningen moeten schriftelijk of telefonisch onder vermelding van naam en flatnummer ter kennis worden gebracht van het bestuur.

Artikel 9. Geschillen

In alle geschillen beslist het bestuur. Van de beslissing van het bestuur staat beroep open op de Vergadering van Eigenaars. Burgerlijk Wetboek art. 876 c is van toepassing.

Artikel 10

a).  De vergadering van Eigenaars is bevoegd regels te stellen betreffende het gebruik van de gedeelten die niet zijn bestemd om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt, voor zover het Reglement daarover geen bepalingen bevat.

b). Iedere appartementseigenaar kan een gebruiker vragen te verklaren of hij/zij bereid is in het vorige lid bedoelde regel na te leven. Is de gebruiker daartoe niet bereid of verklaart hij zich niet bevoegd, dan kan de kantonrechter op verzoek van iedere appartementseigenaar beslissen dat de regel ten aanzien van de gebruiker komt te gelden.

c). Ingevolge de modelreglementen 1973 art.26.4 en 26.5 verstrekt de vergadering het mandaat aan de bestuurder, resp. administratief beheerder om i.o.m. met de benadeelde en/of het bestuur en/of gedelegeerde commissie iedere voorkomende schade af te wikkelen overeenkomstig het daarover gestelde in het vigerend reglement danwel het daarover gestelde in de splitsingsakte. Verrekening van de af te wikkelen schade zal via de boekhouding van de VvE lopen middels een al dan niet (afhankelijk van de grootte van de schade) aparte bankrekening op naam van de VvE.

Artikel 11. Gebruik bergingen en garages

a). De bergingen op de begane grond en in de onderbouw (genummerd van 1 t/m 70), alsmede de garageboxen op de begane grond (genummerd 183 a t/m f) zijn uitsluitend bedoeld voor het opslaan van goederen en het stallen van voertuigen of vaartuigen.

b). Het uitvoeren van klein onderhoud en reparaties aan voertuigen is toegestaan mits het geen overlast berokkent aan medebewoners.
Het is altijd verboden overlast te veroorzaken op: – maandag t/m vrijdag tussen 20:00 uur en 08:00 uur, – in het weekend: van zaterdag 17:00 uur tot maandag 08:00 uur, – alle erkende feest- en gedenkdagen.

c.) In de bergingen, garages mag ten hoogste 5 liter brandstof aanwezig zijn buiten een gestald voertuig of
vaartuig, bijvoorbeeld in een jerrycan.

d). In bergingen, garages en de openbare gangen naar de bergingen mag niet worden gerookt.

e). In de openbare gangen naar de bergingen toe mag niet gereden worden met een brandstofmotor.

Artikel 12. Afrekening individuele stookkosten

a). Op basis van de Warmtewet is het verplicht om elke eigenaar apart te laten betalen voor de gemaakte stookkosten.
Vanaf 1-1-2017 worden de individueel per appartement gemaakte stookverbruiken gemeten door een ingehuurd meetbedrijf. Zij meten de individueel gebruikte warmte en geven aan het eind van elk kalenderjaar een overzicht van de verbruikte hoeveelheid warmte per appartement en radiator/convector aan de Vereniging van Eigenaren.

b). Omdat een gedeelte van de verbruikte warmte gezien kan worden als algemeen verlies (leidingen in bergingen, garages en dergelijke) zal 35% van de totale gasrekening gezien worden als algemene kosten en opgenomen worden in de begroting als vaste kosten gasverbruik.

c). De overige 65% zal per eigenaar worden berekend aan de hand van de door het meetbedrijf gemeten verbruiken.

d). Voor eigenaren die geen verbruiksmeters hebben kunnen laten plaatsen zal een gemiddelde van de drie hoogste verbruiken per gemeten verbruiksmeter in het pand worden genomen. Dit wordt berekend per niet aanwezige verbruiksmeter.
Dus: als de verbruiksmeter in de keuken ontbreekt zal het gemiddelde van de drie hoogste verbruiken in de keuken in het pand, in rekening worden gebracht.
Evenzo voor woonkamer, slaapkamer galerijzijde en slaapkamer balkonzijde.

e). Voor eigenaren die geen verbruiksmeters hebben laten plaatsen waar dat technisch gezien wel mogelijk was/is, zal het hoogst gemeten verbruik van een vergelijkbare radiator (voor wat betreft plaats en capaciteit) in het pand als uitgangspunt genomen worden.

f). Als een eigenaar kan aantonen dat een niet-bemeterde radiator/convector daadwerkelijk niet in gebruik is te stellen, zullen geen verbruikskosten in rekening worden gebracht.

Artikel 13. Boetebepaling

a). Bij overtreding van één der bepalingen van dit Huishoudelijk Reglement door een eigenaar/gebruiker kan het bestuur de betrokkene per aangetekende brief een waarschuwing sturen waarin de eigenaar/gebruiker op de aantoonbare overtreding wordt gewezen. Herstel zal binnen een gegeven redelijke termijn plaats moeten vinden.

b). Klachten over een eigenaar/gebruiker dienen schriftelijk te worden ingediend bij het bestuur. Het verdient echter aanbeveling eerst de potentiële klacht met de (mede)eigenaar/gebruiker te bespreken.

c). Gezien artikel 27 lid 2 van het Modelreglement van splitsing van eigendom (februari 1973) is het bestuur bevoegd de boetes op te leggen zoals genoemd in de bijlage bij het Huishoudelijk Reglement.

d). Indien er geen herstel of er eenzelfde overtreding plaatsvindt, kunnen de opgesomde boetes worden opgelegd na het tweemaal verzenden van een schriftelijke waarschuwing.

e). Beroep ten aanzien van de oplegging van boetes staat open bij de Vergadering van Eigenaars.

Artikel 14. Slotbepaling

Bij overtreding van een der bepalingen van de wet, van het Reglement, of van het Huishoudelijk Reglement, hetzij door een eigenaar, hetzij door een gebruiker, kan artikel 10 lid 2 worden toegepast.

Bijlage bij het Huishoudelijk Reglement

“Gezien de akte van splitsing is het bestuur bevoegd de volgende maximale boetes voor zodanige overtredingen of niet-nakoming op te leggen:

  • € 100,00 in geval van onredelijke hinder
  • € 100,00 in geval van geluidshinder
  • € 50,00 in geval van het plaatsen van voertuigen of andere voorwerpen op plaatsen, die hiervoor niet zijn bestemd
  • € 50,00 in geval van het aanbrengen van decoraties in de gemeenschappelijke gedeelten
  • € 250,00 in geval van verboden op-, aan- of onderbouw aan het appartementencomplex
  • € 1.000,00 voor het aanbrengen van veranderingen in de gemeenschappelijke gedeelten en zaken
  • € 2.500,00 in geval van afwijkend gebruik van het privé-gedeelte ten opzichte van de in de akte van splitsing opgenomen bestemming
  • € 1.000,00 voor het leggen van een verboden vloerbedekking in het privé- gedeelte
  • € 1.000,00 voor het aanleggen van een open vuur/haardinstallatie
  • € 500,00 voor het weigeren toestemming te verlenen tot toegang tot of het gebruik van een privé-gedeelte in het geval van noodzakelijk (planmatig) onderhoud aan de gemeenschappelijke gedeelten en zaken
  • € 100,00 in geval van plaatsing van verboden objecten in de tuin
  • € 50,00 voor het hebben c.q. houden van verboden planten of heesters in de tuin
  • € 1.000,00 in geval van weigering tot afgifte van een ondertekende gebruikersverklaring
  • € 100,00 in het geval van ernstige verstoring van de Vergadering van Eigenaars

De in dit artikel opgesomde boetes zullen slechts na het verzenden van tweemaal een schriftelijke waarschuwing aan de betrokkene kunnen worden opgelegd. Beroep ten aanzien van de oplegging van boetes staat open bij de Vergadering van Eigenaars.”

 

Your sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.